Химия 11 класс на 27.03


Тема: Застосування сполук Феруму

Застосування заліза та його сполук

Залізо використовують для сучасної техніки, а саме сплави, чавун і сталь.
1.Залізо використовують як каталізатор при виробництві амоніаку та в органічному синтезі, як матеріал для осердя електромагнітів та якорів електромашин, для пластин акумуляторів.
2.Застосування заліза в людській цивілізації поклало початок залізному віку. Бронза давала засоби праці і зброю, але не змогла замінити кам’яне знаряддя. За допомогою заліза будують будинки, мости, машини. Воно дало реміснику знаряддя такої твердості і гостроти, яким не міг протистояти жоден камінь.
3.Широко використовують сполуки Феруму.
FeSO4 • 7H2O (залізний купорос) використовують для боротьби зі шкідниками рослин, приготування мінеральних фарб, у фотографії, як консервант деревини, як електроліт у гальванотехніці.
FeCl3 використовують як протраву під час фарбування тканин, для травлення друкарських плат, як коагулянт при очищенні води.
Fe(NO3)3 • 9H2O як протрава при фарбуванні бавовняних тканин і обважнювач шовку.

Сполуки Феруму (II) виявляють відновні властивості, оскільки йон Fe2+ легко окислюється до Fe3+. Ферум(ІІ) оксид FeO – тверда кристалічна речовина чорного кольору з атомними кристалічними гратками. У воді не розчиняється. Це основний оксид, якому також притаманні відновні властивості.


Завдання:

1.Законспектуйте застосування заліза та його сполук

2.Продивитися відеоролік  https://www.youtube.com/watch?v=wC83O_SYVKc

3. Запропонуйте способи виведення плями від іржі на тканині

Виконання завдань надіслати на почту Sawa_Sav@i.ua, або вайбер 0977822198 до 31.03




Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Химия 11 класс на 24.04

Химия 11 класс на 03.04

Информатика 4 класс 30.03